Vastgoedcoaching

Nieuw concept op de Belgische vastgoedmarkt

Vastgoedcoaching of professionele begeleiding van de aankoper of huurder is een nieuwe trend op de Belgische woningmarkt.  In onze buurlanden en zeker in de Verenigde Staten schakelt men al langer een professionele coach in bij de aankoop of huur van een nieuwe woning.  In Nederland wordt vandaag al een professional ingeschakeld bij 50% van alle aankooptransacties voor onroerend goed.

Waarom is dat en welke toegevoegde waarde mag je zoal verwachten wanneer je beroep doet op een professionele coach bij de aankoop of huur van vastgoed ? 

Een woning kopen is waarschijnlijk ook voor jou één van de belangrijkste financiële beslissingen in je leven. Daarom is het aangewezen om goede bijstand en correcte informatie te ontvangen om de juiste beslissing te kunnen nemen.  

Je kan je laten bijstaan door een familielid, een architect, een notaris of iemand waarin je vertrouwen hebt.  Maar een vastgoed transactie is zeker vandaag zeer complex.  Je moet van allerlei aspecten op de hoogte zijn.  Denk hierbij aan ruimtelijke ordening, bodemattest, verplichte keuringsdocumenten, energie prestatie certificaat, over- stromingsrisico's, abattement, meeneembaarheidsregelingen en nog zoveel meer financiële en juridische aspecten...

Daarom is het raadzaam om je in dergelijke belangrijke materie professioneel bij te laten staan en goed te laten adviseren door iemand zonder eigenbelang.  

Een vastgoedmakelaar wordt aangesteld door de verkoper en zal dus ook in het belang van de verkoper handelen. Niettegenstaande de vastgoedmakelaar gebonden is door de deontologische code van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV), bevindt hij zich in een bijna onmogelijke situatie om zowel verkoper als de koper onafhankelijk en objectief te adviseren.  Daarom kan U best beroep doen op een aankoop professional!

Wat doet een vastgoedcoach voor jou ?

Als vertrouwenspartner is zij jouw rechterhand en zal zij door haar vakkennis een objectief oordeel vellen over alle aspecten van de aankoop of huur van een onroerend goed.  Zij zal onvoorwaardelijk jouw belangen behartigen en jou het juiste advies geven. 

Doorheen jouw aankooptraject zal de vastgoedcoach jou professioneel bijstaan met de volgende activiteiten:

  • Het zorgvuldig in kaart brengen van jouw wensen en specifieke verwachtingen tijdens een oriënteringsgesprek
  • Het begeleiden of - indien gewenst - volledig overnemen van de zoektocht naar jouw ideale droomwoning
  • Indien gewenst, schattingsverslag van jouw ideale woning
  • Opvragen en controle van alle relevante en wettelijk verplichte documenten
  • Professioneel begeleiden van de prijsonderhandelingen bij aankoop om voor jou een maximale korting op de vraagprijs te realiseren
  • Begeleiding en adviesverlening vanaf de onderhandse verkoopsovereenkomst (compromis) tot en met de notariële akte en sleuteloverdracht
  • Indien gewenst, omstandige plaatsbeschrijving van jouw toekomstige woning
  • Extra begeleiding op maat in functie van jouw specifieke noden en verwachtingen

Om jou deze dienstverlening op een professionele wijze te kunnen te verstrekken, zijn de coaches bij Residentieel Vastgoed speciaal opgeleid.  Zij beschikken over het diploma VASTGOEDMAKELAAR en VASTGOEDCOACH.  Deze opleidingen werden gevolgd aan de volgende instellingen: