Vastgoedcoach verzekering bij aankoop nieuwe woning

3 manieren waarop de vastgoedcoach je beschermt bij aankoop of huur

Met de hulp van een vastgoedcoach kan je de optimale balans houden tussen emotionele en rationele aspecten bij de aankoop van jouw droomwoning.  Want laat ons eerlijk zijn...  

Het kopen van een woning is voor iedereen grotendeels een emotionele beslissing.  Na maanden zoekwerk heb je eindelijk een droomwoning binnen je budget in het vizier. Automatisch begin je in gedachten je toekomstige thuis vorm te geven. Liefst zou je morgen reeds je intrek nemen. 

Je loopt een reëel risico om teveel door positieve emoties overmand te worden… Er moeten immers nog een heleboel zakelijke beslissingen worden genomen. Je riskeert een hoop ellende wanneer je te snel en onvoldoende rationeel beslissingen neemt.

In mijn ervaring worden de meeste fouten gemaakt wanneer men overmand wordt door (positieve) emoties.  Je wil dan te graag en te snel de aankoop van je droomwoning zeker stellen, waardoor je soms dure fouten kan maken.  Bovendien zijn er sluwe verkoopmakelaars die jouw enthousiasme soms genadeloos afstraffen en uitbuiten.  Dit zijn de 3 meest voorkomende fouten die ik heb zien maken:

  • Onvoldoende of niet nakijken van de wettelijk verplichte documenten in het vastgoed dossier.  Je droomwoning wordt een stuk minder aantrekkelijk als uit het bodemattest blijkt dat er voorheen een autohandelaar actief is geweest waardoor de grond mogelijk vervuild is.  Of dat de hele regio verhoogde concentraties aan zware metalen laat opmeten omdat vervuilende industrie de omgeving bezoedelt.  Dit moet je op voorhand onderzoeken.  Wellicht kies je er dan voor om nog even te wachten en uit te kijken naar een andere locatie.  Als je alsnog besluit om voor de woning te gaan, kan je het in jouw voordeel uitspelen in de prijsonderhandelingen.
  • Ben je echt enthousiast over je woning, dan laat je dat best niet te veel merken tijdens de prijsonderhandelingen.  Een onafhankelijk tussenpersoon die met kennis van zaken kan onderhandelen bespaart je al gauw enkele duizenden euro’s op de aankoopprijs.  Te veel enthousiasme kan je duur te staan komen.  Een onafhankelijke vastgoed expert staat veel sterker in de onderhandelingen en verdient haar kost in tienvoud terug.
  • Akkoord over de prijs?  Zorg dan zeker dat de compromis waterdicht is en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.  Nazicht van de belangrijkste juridische clausules is geen overbodige luxe en kan je veel ellende besparen.  Als je afspreekt om de gordijnen of andere roerende goederen over te nemen, dan wil je dat ook goed vastleggen in de overeenkomst.  Je zou niet de eerste zijn bij wie een sierkachel bij oplevering uit de woning is verdwenen omdat de mondelinge afspraken niet in de compromis waren opgenomen…  Of omdat een kachel in Nederland roerend is terwijl die in België als onroerend wordt gezien.  Een vastgoedcoach kan je over dit alles uitgebreid informeren en adviseren.

Ik ben heel benieuwd hoe jij aankijkt tegen het relatief nieuw concept van vastgoedcoaching.